5G technologie: Wat moet je doen als je er bang voor bent, en waarom je niet bang hoeft te zijn.
Deze tekst is vertaald uit het Engels door Jonathan Dönszelmann (j.b.donszelmann@student.tudelft.nl), en is origineel geschreven door Petar Popovski.
De ongegronde verhalen over 5G werken zich al een tijdje door de digitale kanalen en de sociale media. Nu worden ze zelfs gelinkt met COVID-19. Jammer genoeg manifesteren de effecten van deze onware verhalen zich nu ook in de wereld om ons heen. De afgelopen weken werden meerdere zendmasten in brand gestoken. Dit is voor mensen zoals ikzelf, die werken in de wereld van draadloze communicatie, een reden om dit alles eens uit te leggen.
Ik weet dat een uitleg zoals deze gebruikt kan worden als reactie op een tweet, meme of beangstigende video. Een korte maar overtuigende uitleg is dan erg belangrijk. Daarom zal ik het uitleggen aan de hand van de volgende tien punten.
1. Is het dom om je zorgen te maken over 5G?
Nee, iedereen heeft het recht om zich zorgen te maken over nieuwe, nog onbekende technologieën. Dit gebeurt al jaren. Toen elektriciteit werd uitgevonden was iedereen daar ook bang voor. In het Mercedes museum vertellen ze je ook graag over hoe mensen bang wegrenden van de eerste auto’s. Het grote verschil hier is dat we al jaren draadloze technologieën gebruiken die niet zo heel veel verschillen van 5G (lees verder voor een uitleg over de verschillen met bestaande draadloze technologieën). Naast dat je het recht hebt om je zorgen te maken, heb je ook het recht en zelfs de plicht om geïnformeerd te zijn voordat je je verzet tegen de introductie van een nieuwe technologie.
2. “5G is overal, ik kan de effecten zelf voelen”
Dit kan niet. Bijna niemand gebruikt nog 5G. Hoeveel mensen ken jij die een telefoon of tablet hebben die met 5G werkt? Zelfs als je iemand kent die het gebruikt (wat ik niet verwacht), zijn dat nog zo weinig mensen dat het effect nihil is vergeleken met 4G, 3G, 2G, Wi-Fi en zelfs Bluetooth. De radiogolven in de lucht om je heen bestaan nauwelijks tot niet uit 5G golven.
3. “Maar mijn router heeft 5G!”
De meeste routers hebben een optie voor “5G”. Dit is niet hetzelfde als de 5G wireless technologie. Dit betekent alleen dat het Wi-Fi netwerk op een frequentie van 5 Gigahertz werkt. Bijna iedere telefoon, laptop en router gebruikt dit al jaren.
4. Verspreidt 5G COVID-19?
Dit is een theorie vergelijkbaar met dat de aarde plat is. Toch zal ik serieus antwoorden. Doordat 5G nog niet veel in gebruik is en überhaupt gebruikt kan worden, is er geen enkele kans dat 5G ook maar iets met COVID-19 te maken heeft. Als je al een technologie de schuld wil geven van de uitbraak, dan zijn het auto’s en vliegtuigen doordat deze geholpen hebben het virus sneller te verspreiden. Maar zelfs die kun je niet echt de schuld geven. Als 5G al bruikbaar was zou het juist helpen het thuiswerken makkelijker te maken door sneller internet.
5. “5G zendmasten zijn gevaarlijk”
Als je je al zorgen maakt om straling van draadloze systemen, dan is het goed om te weten dat de meeste straling uit je mobiele apparaten komen, zoals je telefoon en laptop, Behalve als je recht naast een zendmast staat, of een router naast je bed hebt liggen. Het is alleen erg lastig om dicht bij een zendmast te komen; zelfs voor monteurs zijn er plekken waar ze niet dichtbij mogen komen (engels). De reden dat er zo veel minder straling uit zendmasten komt dan uit mobiele apparaten, is dat radiostraling heel snel minder wordt naarmate je verder van de bron bent. De straling van een zendmast kan gemakkelijk een miljoen keer zwakker zijn dan de straling uit je telefoon.
6. “Maar 5G gebruikt vreemde nieuwe frequenties”
Hier gaat het waarschijnlijk over frequenties uit de zogenaamde mmWave range, zoals 30 of 60 Gigahertz. Ook al is het waar dat systemen die deze frequenties gebruiken nog nieuw zijn in de context van draadloze communicatiesystemen (als in, ze zijn nog niet gebruikt in 4G, 3G en eerder), worden deze frequenties al veel langer gebruikt. Er is bijvoorbeeld al een Wi-Fi standaard genaamd “802.11ad”, die ook werkt op een frequentie van 60 Gigahertz. Ook werken veel radars in gebruik door de politie om snelheidsovertredingen te meten op 30 Gigahertz. Onderzoek naar deze systemen (engels) wordt al jaren uitgevoerd, en er is nooit een schadelijk effect aangetoond.
Maar de weinige zendmasten die al 5G aanbieden, gebruiken deze frequenties meestal helemaal niet. De meeste masten gebruiken nog steeds gewoon een frequentie van 6 Gigahertz. Deze wordt ook al gebruikt door 2G, 3G, 4G, Wi-Fi en Bluetooth. mmWave wordt dus nog nauwelijks gebruikt.
7. “Een apparaat dat 5G gebruikt is veel schadelijker dan apparaten die 4G en ouder gebruikten”
Als er ik één zin zou moeten uitleggen wat het hoofddoel is van draadloze communicatie systemen is het dat een nieuw systeem snellere communicatie moet bieden en minder energie moet gebruiken. Dit betekent dus dat hoe nieuwer de communicatiestandaard, hoe minder energie (watts) worden gebruikt om de communicatie mogelijk te maken. Meestal zenden oudere 4G en 3G zendmasten dus meer energie uit dan nieuwe 5G zendmasten.
8. “Checkt er wel iemand of 5G veilig is?”
De meeste mensen die werken aan nieuwe communicatiesystemen bouwen zijn geen medische experts. Ook ik niet. Maar er zijn wel veel experts die constant monitoren wat de effecten van radiogolven zijn op de gezondheid. Hun aanwijzingen worden ook door ons gebruikt om ervoor te zorgen dat niks wat ze ontwikkelen over de limieten heen gaat. Het is heel vergelijkbaar met snelwegen. Er is een team dat de snelheidsregels opstelt, en een ander team dat ervoor zorgt dat voertuigen ook veilig aan deze regels kunnen voldoen door bijvoorbeeld remmen beter te maken. In maart 2020 zijn er nieuwe richtlijnen gepubliceerd door gezondheidsexperts (engels) voor de maximum hoeveelheid radiostraling die je veilig binnen kunt krijgen. 5G voldoet volledig aan deze richtlijnen.
9. “Maar waarom is 5G in sommige landen dan verboden door de overheid, zoals in België”
Als jij een hard bewijs kunt vinden dat er een overheid is die 5G verbiedt, en je ook hun reden hiervoor kunt vinden, zou ik het graag willen lezen. Over België: Vorig jaar heb ik een artikel geschreven (engels) waarin ik dit uitleg; het blijkt dat de radiostraling helemaal niet de reden van het stopzetten van het 5G project was.
10. “Jij hebt ook aan 5G gewerkt, en nu verdedig je het zelf”
Nee, dat doe ik niet. Het enige wat ik doe is dat ik de draadloze technologie probeer te beschermen die op dit moment van levensbelang is om ons allemaal te verbinden tijdens de COVID-19 lockdown. Want dezelfde zendmasten die nu worden beschadigd door de angst voor 5G, worden ook gebruikt voor 4G, 3G en het netwerk voor nooddiensten (112).
Een ding wat niet te ontkennen is, is dat het lastig is om te weten wat de langetermijneffecten van veel technologieën zijn. Dit geldt van de voedselindustrie en farmaceutische industrie tot draadloze communicatie systemen. Maar met de kennis die we op dit moment hebben, kunnen we vrij zeker zeggen dat 5G, Wi-Fi en elke andere veel gebruikte technologie voor draadloze communicatie, geen enkel schadelijk effect hebben op de gezondheid. Dit concludeerde de WHO ook. Maar er is wel een manier waarop 5G en andere draadloze technologieën zeker wel schadelijk zijn: bellen en berichten sturen achter het stuur. Dus als je bang bent voor 5G, is dit stoppen een goede manier om veiliger te zijn.
Maar, zelfs na het lezen van deze 10 punten, kan het zo zijn dat je nog steeds bang of onzeker bent over de effecten van 5G. Maar als dit zo is moet je ook bang zijn voor alle andere draadloze apparaten. Dan moet je leven zonder Wi-Fi, 4G, je mobiele telefoon en laptop, en moet je geen muziek meer luisteren over Bluetooth. Want 5G is niet erger (zelfs minder erg) dan deze andere technologieën. Ikzelf denk niet dat je deze apparaten nu allemaal weg moet doen. Maar dan moet je ook niet bang zijn voor 5G.